Merel, Stijn en Michelle twijfelden over hun toekomst en gaan het maken!

Werken in de bouw en infra is creatief, actief, inspirerend. En: je kiest een beroep met baangarantie. Drie voorbeelden van succesvolle kiezers.

Het personeelstekort in de bouw wordt steeds groter. Hoe zorgen we dat de bouw weer aantrekkelijk wordt? Luister hier naar BNR Bouwmeesters.

Merel loopt een dag mee op de bouwplaats

Merel van Burgsteden, student hbo Bouwkunde, twijfelde welke richting ze binnen de bouw op wilde. Daarom liep ze een dag mee op de bouwplaats met uitvoerder Jeroen van Friso Bouwgroep.
“Ik begon om kwart voor 7. Eerst ging ik met Jeroen praten. Ondertussen kwamen er steeds meer bouwvakkers op de bouwplaats. Ik heb me aan iedereen voorgesteld en zij vertelden wat voor werk ze deden.

Om 8 uur was er een bouwvergadering met de uitvoerder, de hoofduitvoerder, de werkvoorbereider en de installateurs. Ik vond het erg interessant om hierbij te zijn. Na de vergadering zijn we met de hoofduitvoerder en de werkvoorbereider de bouwplaats op gegaan en hebben we gekeken hoe ver de bouw is en of alles volgens plan gaat. Er worden 17 woningen gebouwd waarvan vier aardbevingsbestendig.

Jeroen liet zien hoe de aardbevingsbestendige woningen worden gebouwd. Daarnaast zijn we nog bij de metselaars, stukadoren, installateurs langs geweest om te kijken waar zij die dag mee bezig waren. De dag vloog echt voorbij. Het was al heel snel vier uur en toen ging iedereen naar huis. In februari ga ik nog een dag met Jeroen meelopen wanneer de woningen worden opgeleverd.”

Stijn kiest Civiele Techniek: “Over een jaar ben ik Bachelor of Science”

“Eigenlijk wist ik helemaal niet zo goed wat ik wilde doen na de middelbare school. Ik had Natuur & Techniek als profiel gekozen. Dus ik wist dat ik techniek mooi vind en dat ICT vet is. Ik hou ervan om terug te kijken op iets moois dat je hebt helpen creëren, maken of bouwen. Iets dat je kunt aanraken.

Ik wil ook altijd nieuwe dingen blijven leren. Ben ook best nieuwsgierig. En een tikkie eigenwijs, zeggen ze. Nou, het zal wel. Maar echt helder was het niet, wat ik als vervolgopleiding na mijn havo wilde doen.
Anyway, een online beroepskeuzetest bracht uitkomst. Hieruit kwam hbo Civiele Techniek. Dat is helemaal mijn ding: werken met cijfers, in teamverband met andere studenten nadenken over het vakgebied Built Environment. Van bruggen tot gebouwen: we bedenken hoe die constructies zijn opgebouwd en welke krachten daarbij komen kijken. Het lijkt me geweldig dat er straks op basis van mijn berekeningen constructies als bruggen, havens of zelfs een vliegveld gebouwd kunnen worden. Nog één jaar en dan ben ik toch maar mooi Bachelor of Science.
En met een beetje geluk krijg ik straks een afstudeerplek die nog deels betaald wordt ook!”

Metaalbewerker Michelle bedenkt nieuwe oplossingen

Michelle is metaalbewerker en bedenkt steeds nieuwe oplossingen voor onverwachte uitdagingen. “Ik maak onderdelen voor machines in de betonindustrie. Sommige van die machines worden over de hele wereld gebruikt. Als er een onderdeel stuk is, moet ik het onderdeel namaken. Vaak is er geen tekening van zo’n onderdeel en zijn de maten onbekend.

“Na vmbo tl heb ik Middenkader Engineering (Werktuigbouwkunde) mbo niveau 4 gedaan. Ik wilde graag in de techniek werken. Met deze opleiding kun je veel kanten op en er is veel werk in te vinden. Je bent nooit uitgeleerd, er komen steeds nieuwere machines en besturingssystemen op de markt. Voor deze opleiding heb je minimaal vmbo kbl, gl of tl nodig, meestal met sector techniek of een andere sector met wiskunde of nask1.”